Above the fold og in-screen annoncering

21. December 2009Tags: , , , , , , ,

ShareThis

avis fold

Af: Lars Anthonisen, Interactive Manager

Er der forskel på værdien af visninger i første skærmbillede og dem, der ligger i bunden af et site? På print taler man om above the fold, men det er dog ikke så enkelt online. Selvom der er værdi i visninger udenfor første skærmbillede, bør man ikke skulle betale det samme for dette produkt.

Siden 1994 har web designere, usability pros og digitale marketingsfolk diskuteret “Above the fold”.

Udtrykket stammer fra printverden og refererer til placeringen af en vigtig nyhedshistorie eller et foto på den øverste halvdel af forsiden på en avis. I slutningen af 90’erne blev dette udtryk adapteret i webudvikling som reference for det område af en hjemmeside der var synlig før man skulle scrolle.

Tid til at gøre op med udtrykket ”Above the fold” i de digitale medier

Ifølge en undersøgelse fra ClickTale’s research, har 91% af alle sidevisninger en scroll-bar. 76% af alle sidevisninger med en scroll-bar, blev scrolled til en vis udstrækning, mens 22% af alle sidevisninger med scroll-bar, blev scrolled hele vejen til bunden af skærmen.

”Above the fold” eksisterer simpelthen ikke i den digitale verden. Der er utal af undersøgelser (som fx ClickTale’s Scrolling Research Report V2.0 – Part 1 and Part 2 ), design metoder og teknologier, som gør teorien om ”the fold” uholdbar.

Lad os prøve at tænke over det et øjeblik: Hvis man tror på teorien om ”Above the fold”, så går man ud fra, at alle har den samme skærmstørrelse, opløsning og webbrowser mv. Ydermere må man også antage, at alle har det samme antal af tool bars installeret.

Visninger udenfor første skærmbillede har således værdi, og ”above the fold” tanken kan ikke uden videre overføres til online verdenen. Når man scroller ned, er annoncerne lige så værdifulde som de øverste.

Det sagt bør det afspejle sig i priserne, hvor mange der faktisk scroller ned ad en given side og ser de nederste annoncer.

above the fold web

Visningernes værdi set fra en annoncørs perspektiv

Ser man på ovenstående problematik med en annoncørs øjne, foretrækker langt de fleste annoncører visninger, der ligger ”above the fold”.

Vi har før diskuteret In screen eksponeringer i artiklen Værdien af eksponeringer?. Artiklen handlede om problemstillingen, at man betaler det samme for bannervisninger i første skærmbillede og længere nede på siden.

Sagens kerne er at man skal betale for det man får og ikke mere. Derfor skal et af to scenarier opfyldes.

Mulige løsninger på den komercielle problemstilling

En løsning er at der prisdifferentieres mellem placeringerne i første skærmbillede og længere nede på sitet. Alternativt skal man kun betale for reelle visninger. Sidstnævnte indebærer, at et banner i bunden af et givent site først tæller som vist, når der er scrollet ned. Dette kræver nye målingssystemer, men ville være den mest optimale løsning.

I mellemtiden hilser vi differentierede priser velkommen – priser, der afspejler visningernes faktiske værdi og visningsrate.

Onsdag vil vi følge op på emnet med eksempler på godt webdesign og et par tips og ideer til design af hjemmesider fra Joanna Peña-Bickley, Executive Creative Director hos Wunderman i New York, som har inspireret mig til denne artikel.

Kilder: ON: The “Above The Fold” Design Myth & ClickTale’s Scrolling Research Report V2.0 – Part 1

ShareThis

1 kommentar til “Above the fold og in-screen annoncering”

  1. [...] opfølgning på vores artikel i mandags om Above the fold og in-screen annoncering følger her et par gode eksempler på godt webdesign og et par tips og ideer til design af [...]

Skriv en kommentar